Actemra е одобрена во ЕУ кај деца со ретка форма на артритис

Roche (SIX: RO, ROG; OTCQX: RHHBY) објави дека европската агенција за лекови ја одобри Actemra за третман на полиартикуларен јувенилен идиопатски артритис (ПЈИА), реткa, хронична и онеспособувачка форма на артритис во детството. Лекот може да се користи кај деца почнувајќи од две годишна возраст па нагоре кои не одговориле соодветно на третманот со метотрексат (MTX), антиревматски лек кој ја модифицира болеста. АКТЕМРА може да биде дадена сама или во комбинација метотрeксат (MTX).

ПЈИА е форма на јувенилен идиопатски артритис (JИA), исто така познат како јувенилен ревматоиден артритис.1 ЈИА погодува приближно 100 на секои 100,000 деца2, од кои со ПЈИА се опфатени околу 30 проценти.3 ПЈИА се карактеризира со воспаление во пет или повеќе зглобови во првите шест месеци од болеста и најчесто ги погодува малите зглобови во телото, на шаките и стапалата.3 Ова е втора педијатриска индикација за Actemra после одобрението во 2011 година за системски јувенилен идиопатски артритис (сЈИА), уште една ретка форма на јувенилен идиопатски артритис (ЈИА).

"Ова одобрение е добиено порано од очекуваното, само еден месец по позитивното мислење од CHMP-Committee for Medicinal Products for Human Use (Европскиот комитет за медицински производи за употреба кај луѓе)", изјави Хал Барон, Главен медицински директор и директор на Глобалниот оддел за развој на лекови. " Ние сега може брзо да им го обезбедиме на овие млади пациенти овој лек за кој се надеваме дека ќе им помогне подобро да се справат со симптомите на нивната болест и ќе им овозможи да водат активен живот."

Ова одобрение се базира на податоците од фаза III студијата CHERISH кои покажаа дека пациентите третирани со Actemra имале клинички значајно подобрување во знаците и симптомите на ПЈИА.4 Покрај тоа, податоците за безбедноста за Actemra кај пациенти со ПЈИА се во согласност со оние забележани во претходните студии кај пациенти третирани со Actemra.4,5

CHERISH е студија која траела 104-недели, фаза III студија кај пациенти на возраст од 2 до 17 години со активен ПЈИА кој траел ≥ 6 месеци и кои не одговориле на третманот со метотрексат (MTX).4 Третманот со Actemra беше ефикасен, со одржливо и клинички значајно подобрување на знаците и симптомите на ПЈИА, со користење на месечна доза од 8 mg/kg ако телесна тежина е ≥ 30 kg и 10 mg/kg, ако телесна тежина е <30 kg.4 Студијата ја исполни примарната крајна цел кај пациентите третирани со Actemra кои имале значајно помалку влошувања на болеста во споредба со пациентите третирани со плацебо (25,6 проценти наспроти 48,1 проценти, соодветно).4 Во студијата CHERISH инфекциите биле најчестиот несакан ефект и сериозен несакан ефект во период од 40 недели. Лабараториските абнормалности за кои е познато дека се случуваат при земање на Actemra беа исто така забележани и во оваа студија, вклучувајќи намалување на бројот на бели крвни клетки и тромбоцити, и зголемување на нивоата на ензимите во црниот дроб, ALT и AST.4

Дополнителни податоци од студијата CHERISH беа презентирани на конгресот на EULAR (Европската лига против ревматизам) 2013.

Actemra е првото хумнизирано интерлеукин-6 (IL-6) рецептор-инхибирачко моноклонално антитело одобрено за третман на возрасни пациенти со средна до тешка форма на активен ревматоиден артритис (РА) кои имаат неадекватен одговор на еден или повеќе антиревматски лекови кои ја модифицираат болеста (DMARDs). Широкиот програм за клиничкиот развој на Actemra вклучува пет клинички студии во фаза III и вклучува повеќе од 4,000 луѓе со РА во 41 земја. Покрај тоа, студија ADACTA, фаза IV покажа дека монотерапијата со Actemra беше супериорена во однос на монотерапијата со adalimumab во намалување на знаците и симптомите на РА кај пациенти кои биле нетолерантени на MTX или кај кои третманот со MTX се сметал за неефикасен или несоодветен.7 Севкупниот безбедносен профил на двата лекови е во согласност со претходно објавените податоци.7

Actemra исто така е одобрена за третман на активен системски јувенилен идиопатски артритис (сЈИА) и полиартикуларен јувенилен идиопатски артритис (пЈИА) кај пациенти почнувајќи од 2 годишна возраст па нагоре.

Actemra е резултат на истражувачка соработка со Chugai Pharmaceutical Co. и е одобрена во Јапонија во Април 2005 година за болеста на Кастелман, после кое следи одобрувањето за третман на РА, сЈИА и пЈИА во 2008 година. Actemra е одобрена во Европската Унија, и во други земји вклучувајќи ги САД, Кина, Индија, Бразил, Швајцарија и Австралија. 

Седиштето на компанијата е во Базел, Швајцарија.Roche е лидер на истражувањата фокусирани кон заштита на здравјето, како во полето на фармацијата така и во дијагностиката. Roche е светски најголема биотехнолошка компанија со вистински диференцирани производи во областа на онкологијата, вирусологијата, инфламаторните и метаболни заболувања, како и централниот нервен систем. Roche е исто така светски лидер во in-vitro дијагностиката, ткивната канцер дијагностика и пионер во справувањето со дијабетесот. Стратегијата на Roche за развој на персонализирана медицина овозможува лекови и дијагностички средства кои значително го подобруваат здравјето, квалитетот на животот и преживувањето на пациентите. 

Во 2012 год., компанијата Roche имаше над 82.000 вработени во светот и инвестираше над 8 милијарди швајцарски франци во истражувања и развој. Компанијата прикажа продажба од 45.5 милијарди швајцарски франци. Genentech, во Соединетите Американски Држави, е во сопственост нa Roche групацијата, која има и мнозински дел од акциите на Chugai Pharmaceuticals, Јапонија. За повеќе информации посетете ја нашата веб страна

Сите заштитени имиња употребени или споменати во ова соопштение се заштитени со закон.

Референци:

  1. Beukelman, T et al. 2011 American College of Rheumatology Recommendations for the Treatment of Juvenile Idiopathic Arthritis: Initiation and Safety Monitoring of Therapeutic Agents for the Treatment of Arthritis and Systemic Features. Arthritis Care & Research. 2011.пристапено 02 Април 2013 год.

  2. Woo, P. Systemic juvenile rheumatoid arthritis: diagnosis, management, and outcome. Nature Clinical Practice: Rheumatology. 2006. 2:1.

  3. Macaubas,Claudia et all. Oligoarticular and polyarticular ЈИА: epidemiology and pathogenesis. Nature Reviews. 2009 vl 5.

  4. Brunner, HI et al. Efficacy and Safety of Tocilizumab in Patients With Polyarticular Juvenile Idiopathic Arthritis: Data From a Phase 3 Trial. Arthritis Rheum 2012. 64:S10;682.

  5. De Benedetti F, et al. Ann Rheum Dis 2011; 70 (Suppl. 3):67.

  6. RoACTEMRA® Summary of Product Characteristics. достапно на:пристапено на 05 Јуни 2013 год.

  7. Gabay C, et al. The Lancet 2013. 381;9877:1541-1550.

Преземања

Превземете го соопштението во pdf

Откриј повеќе

Контактирајте го Одделот за медицински информации

Информациите на веб страницата имаат само информативен карактер и не можат да се сметаат како медицински совет.

КонтактВо светотlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19ЛековиКариераНовостиПерсонализирана здравствена заштитаИзјава за заштита на приватностаПравна изјава