Нашата историја

Повеќе од еден век ги унапредуваме животите на пациентите

Компанијата Рош е основана во Швајцарија, Германија и Италија во 1896 година како една од првите компании специјално формирани за производство на научно откриени фармацевтски производи. Брзата меѓународна експанзија била резултат на смелиот и непопустлив основач на Рош, Фриц Хофман, трговец од Базел.

Оттогаш, Рош ги користи иновациите и новите технологии за да ја развие медицинската практика и да им помогне на пациентите да живеат подолг и подобар живот. Оваа цел никогаш не се променила, a Рош како компанија континуирано открива нови иновации за исполнување на оваа цел.

1890-тите

Почетоците

1896 година

Основањето на Рош

F. Hofmann-La Roche & Co е основана на 1 октомври 1896 година во Базел, Швајцарија. Нејзиниот основач, Фриц Хофман, ветил дека ќе се обиде да ја преобрази здравствената заштита откако со свои очи ги посведочил катастрофалните ефекти од избувнувањето на епидемијата на колера во Хамбург. Тој бил убеден дека лековите треба да се произведуваат индустриски и да се дистрибуираат на меѓународно ниво.

1897-1910-тите години

Првична експанзија

1912 година

Првична глобална експанзија на Рош

Рош се проширува ширум светот, вработувајќи повеќе од 700 лица. До 1912 година, компанијата веќе има отворено филијали на три континенти и во девет земји: Швајцарија, Јапонија, Франција, Русија, Италија, Германија, Англија и САД.

1898 година

Првиот успех со вкус на портокал

Сирупот за кашлица на Рош набрзо постигнува огромен успех. Пуштен во продажба во 1898 година, тој набрзо станува првиот бестселер на Рош, останувајќи на пазарот во наредните 60 години, со што ѝ го отвора патот на компанијата кон идните врвни медицински откритија.

1919-1922 година

Време на криза

1919 година

Војна и потешктотии

Првата светска војна и Руската граѓанска војна ја втурнуваат компанијата во длабока финансиска криза. Рош станува друштво со ограничена сопственост за да опстои. Една година подоцна, Рош ја погодува смртта на својот основач, Фриц Хофман. Него го наследува Емил С. Барел, којшто по преземањето го зајакнува научниот фокус кон работењето.

1920-1930-тите години

Компанија пред своето време

1925 година

Првата жена генерален директор на Рош

Алис Келер, 30-годишна жена од Базел, е првата жена генерален директор на Рош. Во 1925 година, таа се качува на брод за Токио каде што Рош има своја подружница. Алис продолжува да напредува во компаниската хиерархија и по нејзиното враќање во Швајцарија во 1939 година, станува извршен директор – сензационално достигнување во тоа време.

1929 година

Иновативни жени научници го размрдале статус квото

Хилде Фалц се приклучува на фармаколошкиот институт на Рош, а со текот на времето станува и негов предводник. Токму тука таа воведува бројни иновации, од кои највпечатливо е стандардизираното тестирање нови лекови за тератогеност. Во 1940 година, Фалц станува првиот официјален лекар на Рош.

1930-тите години

Првични научни потфати

1933 година

Ера на витамини

Тадеуш Рајхштајн, полско-швајцарски хемичар, по петгодишно истражување открива начин за синтеза на витаминот Ц. Со неговото откритие, на масовниот пазар се појавуваат некои од првите лекови произведени во стерилна средина, коишто покрај безбедноста имаат и прифатливи цени. Рош станува водечки снабдувач на витамини и со тоа го започнува еден од нивните најрани обиди во биотехнологијата.

1950-1970-тите години

Пионерски потфати и преземање ризици

1957 година

Иновации во онкологијата

Откако дизајнираат иновативна програма за онколошки скрининг, компанијата започнува патување коешто засекогаш ќе го промени текот на онколошките третмани. Револуционерното истражување на научникот од Рош, Роберт Душински (на сликата) и биохемичарот Чарлс Хајделберг дополнително го позиционираат Рош како лидер во онкологијата, а резултатите од нивните откритија ѝ даваат нов облик на битката против различни видови на малигни болести, вклучувајќи го ракот на дебелото црево, дојката и желудникот.

1966 година

Рош повторно на пазарот за дијагностика

Првично започнат во 1920-тите години, малиот бизнис на Рош со дијагностички реагенси бил ставен во мирување кога компанијата решава да формира соодветно одделение за производство на дијагностички хемикалии и апарати во 1966 година. Во 1968 година, низа нови преземања му ја обезбедуваат многу потребната експертиза во областите како што се електрониката и инженерството.

1968-1972 година

Истражувачки институти основани на меѓународно ниво

Помеѓу 1968 и 1972 година, Рош ги проширува своите капацитети во независното истражување, така што отвора неколку истражувачки центри: Рош Институт за молекуларна биологија во Натли, Њу Џерси во 1968 година, Институт за имунологија во Базел во 1969 година и Нипон Истражувачки центар во Кумакара, Јапонија во 1972 година.

1979 година

Континуирана експанзија

Во 1979 година, Рош продолжува да се шири. Рош Натли започнува соработка со Genentech, биотехнолошка компанија со седиште во Сан Франциско, за да помогне во процесот на производство на интерферон, којшто се користел при лекување на сериозни болести како што се хепатитис, мултипла склероза и малигни болести. Едновремено, дијагностичкото одделение продолжува да се шири.

1980-тите години

Глобално признание за научниците на Рош

1984 година

Револуционерно истражување во имунологијата

Нилс Кај Јерн, првиот директор на Институтот за имунологија во Базел, е награден со Нобеловата награда за медицина во 1984 година за неговите значителни придонеси во имунологијата.

1987 година

Нова светлина врз антителата

Сусуму Тонегава, истражувач во Институтот за имунологија во Базел од 1972 до 1981 година, се закитува со Нобеловата награда за медицина во 1987 година за неговата работа на генските сегменти на антителата. Неговите фундаментални откритија го отвораат патот за производство на хуманизирани антитела.

1990-тите години

Промена во стратегијата

1990-тите години

Размрдување на бизнисот

За да ја интензивираат својата посветеност на здравствената заштита, Рош воведува промени во стратегиите. Се откажува од два бизниса – мириси и вкусови во 1999 година и витамини и фини хемикалии во 2002 година – заради понатамошен развој и ставање фокус на нивните одделенија за фармација и дијагностика. Комбинирајќи ги силните страни и експертизата на двете одделенија, Рош му дава приоритет на иновативните решенија коишто го опфаќаат целото искуство во здравствената заштита. Компанијата започнува да игра сè поважна улога во обликувањето на иднината на персонализираната здравствена заштита.

1995 година

Најсовремените третмани за рак го подготвуваат теренот

Низа иновативни и пионерски лекови за третман на малигни болести се развиени во средината на 1990-тите години, револуционизирајќи го полето на онкологијата и давајќи им нова надеж на пациентите.

1997 година

Иновации во дијагностиката

Во текот на 1990-тите години, одделението за дијагностика воведува низа револуционерни производи во различни области на медицинско тестирање. Меѓу нив е и првиот автоматизиран лабораториски уред за дијагностика во светот, инструмент со кој корисниците можат да прават неколку тестови паралелно – револуција во дијагностиката. Во 1997 година, Рош ја презема Boehringer Mannheim и станува светски лидер во in vitro дијагностиката, како и сериозен играч во лекувањето на дијабетесот.

2000-тите години

Трансформирање на здравствената заштита преку партнерства

2002 година

Влез на јапонскиот пазар

Рош и Chugai ги здружуваат силите за да изградат фармацевтска компанија за истражување во Јапонија. Новото претпријатие – наречено Chugai Pharmaceutical Co., Ltd – настанува како резултат на спојувањето на Нипон Рош и Chugai. Негова специјалност се фармацевтски производи, а биотехнологијата една од нивните силни страни.

2009 година

Genentech се приклучува на групацијата Рош

По купувањето на 60% од акциите на Genentech во 1990 година, Рош ги презема и преостанатите акции на Genentech во 2009 година, официјално спојувајќи ги двата фармацевтски гиганти. Нивните комбинирани портфолија ја прават најголема светска биотехнолошка компанија којашто се фокусира на користење човечки генетски информации заради развој на лекови за пациенти со сериозни или живото-загрозувачки медицински состојби. Со спојувањето, Рош добива пристап и до нови лекови и научни истражувања, додека Genentech се стекнува со долгата историја на научна моќ на Рош, како и широка монетарна поддршка и партнерства на глобалниот пазар.

2017 година

Повеќе решенија за пациентите со пошироко портфолио

По три децении фокусирање претежно на лекови за малигни болести, Рош ги користи брзите достигнувања во молекуларната биологија за да го прошири своето портфолио и развива лекови за области и болести како што се невронаука, мултипла склероза, офталмологија и хематологија.

2018 година

Важноста на податоците

Соочени со постојаното зголемување на количината на податоци, новите начини на нивно структурирање и искористување, како и подемот на машинското учење и вештачката интелигенција, Рош се поврзува со специјалисти во оваа област. Во 2018 година, Рош ја презема Flatiron Health, лидер во клиничката обработка на податоци, како и Foundation Medicine, една од најголемите светски бази на податоци за геномот на ракот и специјалист за геномско профилирање. Овие преземања ѝ овозможуваат на Рош дополнително да ја разбере прецизната медицина, со што прави дополнителен исчекор кон целта за персонализирана здравствена заштита.

2019 година

Нов играч во генската терапија

Рош ја презема Spark Therapeutics со седиште во Филаделфија, компанија основана за борба против генетските болести. Заедно, тие ќе вложат напори да го унапредат нивното разбирање за човечкиот геном и генетските абнормалности за да развијат приспособени револуционерни терапии за пациентите коишто страдаат од многу специфични генетски болести, така што ќе се фокусираат на основните причини за нивното настанување.

2020 година до денес

Здравствена заштита во услови на глобална пандемија

2020 година

Справување со предизвикот

Глобалната пандемија на коронавирус во 2020 година е уште еден предизвик за Рош. Гарантирањето на безбедноста на вработените е најважно, но одржувањето на производството на неопходни лекови е од клучно значење за да се осигура дека пациентите добиваат лекови и решенија коишто спасуваат животи. Компанијата успева да развие сигурни тестови за COVID-19 со огромна брзина, продолжувајќи, при тоа, да развива нови иновативни лекови коишто таргетираат широк спектар на болести.

Дознајте повеќе

Информациите на веб страницата имаат само информативен карактер и не можат да се сметаат како медицински совет.

КонтактВо светотlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19ЛековиКариераНовостиПерсонализирана здравствена заштитаИзјава за заштита на приватностаПравна изјава