Едно од три лица со рак има рак на кожа.1 Ракот на кожа често може да се излекува ако се открие рано, но ако се открие доцна може да биде тежок за лекување па дури и фатален.2

/ˏmɛlˊnəʊmə/

Името меланома потекнува од зборот ‘melanose’. Ова на старо грчки јазик значи црна, темна пигментација која е карактеристична за оваа болест.3

Пронајден е од пронаоѓачот на стетоскопот, францускиот доктор Rene Theophile Hyacinthe Laënnec..3

Меланомот е најсмртоносниот тип од кој секоја година умираат околу 55.000 луѓе ширум светот4 – тоа е едно лице на секои 10 минути.

Карциномот на базални клетки (базоцелуларен карцином) е еден од најчестите типови на рак и иако ретко метастазира може да го наруши и промени лицето на човекот.

Инциденцата на рак на кожа расте секојдневно во светски рамки, бројот на лица кои умираат од оваа болест секоја година е скоро удвоен од 1990-тата година.5

Скоро 1 од 5 лица дијагностицирани со метастатски меланом не живеат подолго од пет години.6

Во последните три години има повеќе иновации во третманот на рак на кожа, отколку во изминатите 30 години.7

Ако се дијагностицира рано, пациентите имаат поголема шанса да ја победат болеста.

Седите под сенка, особено во тек на попладневните часови

Користите крема за сончање со фактор (SPF) 15 или повисок кој ве заштитува од UFA и UVB зраци

Носите облека која ги покрива вашите раце, нозе и капа за заштита од сонце

Дознајте повеќе за тоа како можете да направите разлика во борбата против ракот на кожа и со тоа да се приклучите на големиот број на лица ширум светот кои се борат да го победат ракот на кожа.

Референци

  1. WHO. Skin cancers. Достапно на:пристапено: април 2015 г.

  2. American Academy of Dermatology. Skin cancer: diagnosis, treatment and outcome. Достапно на:пристапено: април 2015 г.

  3. Roguin A. Rene Theophile Hyacinthe Laënnec (1781-1826): the man behind the stethoscope. Clin Med Res. 2006;4:230-5.

  4. Ferlay J, Soerjomataram I, Ervik M, Dikshit R, Eser S, Mathers C, Rebelo M, Parkin DM, Forman D, Bray, F. GLOBOCAN 2012 v1.0, Cancer Incidence and Mortality Worldwide: IARC CancerBase No. 11. Lyon, France: International Agency for Research on Cancer; 2013. Достапно на: http://globocan.iarc.fr/Pages/fact_sheets_population.aspx; пристапено: април 2015 г.

  5. Lozano R, Naghavi M, Foreman K, et al. Global and regional mortality from 235 causes of death for 20 age groups in 1990 and 2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 2012;380:2095–128.

  6. Balch CM, Gershenwald JE, Soong SJ, et al. Final version of 2009 AJCC melanoma staging and classification. J Clin Oncol. 2009;27:6199-206.

  7. Finn L, Markovic SN, Joseph RW. Therapy for metastatic melanoma: the past, present, and future. BMC Med. 2012;10:23.

  8. Melanoma Research Foundation. Practicing effective melanoma prevention. Достапно на:пристапено: април 2015 г.

Информациите на веб страницата имаат само информативен карактер и не можат да се сметаат како медицински совет.