Биди Меланома херој

Запознајте ги нашите Меланома херои. Тие се нормални луѓе кои живеат нормален живот. Некои од нив се пациенти, кои храбро се борат за да ги надминат предизвиците кои им ги носи болеста. Другите, ги поддржуваат оние кои страдаат од оваа болест и прават огромни чекори за превенција на оваа болест или го предводат процесот на пронаоѓање на лек.
  • Ракот на кожа е еден од најчестите типови на рак; годишно, повеќе од 232.000 лица се дијагностицираат со оваа болест.1

  • На секои 53 минути по едно лице го губи животот како последица од меланом.2

  • 90% од овие случаи можат да се спречат.3

Биди Херој

Превенција - Хероите се заштитуваат себеси и ги заштитуваат луѓето околу себе

Нанесуваат крема за сончање, дури и во денови кога нема сонце - UV зраците се секогаш присутни!

Сончевите зраци се најсилни помеѓу 10 часот наутро и 2 часот попладне. Ако хероите излегуваат надвор во овој период, носат облека со долги ракави, наочари за сонце и капа.

Хероите добро знаат за АБГДЕ (асиметрија, боја, граница, дијаметар и еволуција на бемка) и ги учат останатите за овие знаци со кои може да се забележи меланомот. Тие исто така си прават проверка на кожата секој месец.

Поддршка - Хероите даваат се од себе за да им помогнат на лицата кои боледуваат од рак

Хероите се главна поддршка за своите сакани после откривање на меланомот - ги придружуваат за време на лекарските контроли и се тука за нив во тек на целиот третман на болеста.

Сончевите зраци се најсилни помеѓу 10 часот наутро и 2 часот попладне. Ако хероите излегуваат надвор во овој период, носат облека со долги ракави, наочари за сонце и капа.

Хероите ја поддржуваат заедницата со тоа што ја зголемуваат свеста за оваа болест и пружаат рака кон другите лица кои се справуваат со меланомот.

Го предводат процесот на пронаоѓање на лек - Хероите пронаоѓаат решенија кои го продолжуваат животот и спасуваат животи

Хероите вредно работат во процесот на истражување и клиничко

Хероите работат за да го подобрат животот на лицата со рак - обезбедуваат ефективни и безбедни стратегии за третман.

Истражувачите, лекарите, пациентските организации и други лица вклучени во оваа индустрија, работат заедно за да овозможат побрз пристап до иновативните терапии за пациентите.

Користи го хаштагот #MelanomaHeroes и раскажи ни што правиш за да бидеш Херој.

Референци:

  1. Creagan ET. Malignant melanoma: an emerging and preventable medical catastrophe. Mayo Clin Proc. 1997;72:570-4.

  2. American Cancer Society. Cancer Facts and Figures 2017. Достапно на:пристапено: мај 2017 г.

  3. Melanoma Research Foundation. Practicing effective melanoma prevention. Достапно на:пристапено: мај 2017 г.

Преземања

Што е потребно за да бидеш Меланома херој

Повеќе приказни

Види ги сите приказни

Информациите на веб страницата имаат само информативен карактер и не можат да се сметаат како медицински совет.

КонтактВо светотlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19ЛековиКариераНовостиПерсонализирана здравствена заштитаИзјава за заштита на приватностаПравна изјава