8 луѓе кои го промениле начинот на кој гледаме на ракот на дојка

Папирусот на Едвин Смит, од 1600 година п.н.е., е извадок од антички египетски учебник по хирургија за траума и е првиот медицински документ познат на човекот. Опишува осум случаи на тумори или чиреви на дојка. Папирусот заклучува: „Не постои третман [за рак на дојка]“. За среќа, ова се смени и денес има голем број на третмани достапни за лекување на оваа болест.

Забележувајќи ги релативно високите стапки на рак на дојка кај монахињите, Бернардино Рамазини претпоставувал дека имаат поголеми шанси да заболат од рак на дојка поради нивниот целибатски начин на живот. Ова беше важен чекор во разбирањето на улогата на хормоните - кои се менуваат во тек на бременоста - во развој на ракот на дојка. Денес, тестирањето на хормони е широко распространет и важен дел за дијагностицирање и лекување на болеста.

Хенри Ле Дран, француски хирург, беше првиот кој претпоставил дека ракот на дојката е болест во различни фази и дека клучно е да се спречи ширењето на ракот во блиските лимфни јазли. Ова го натерало прв да препорача хируршко отстранување на туморот како третман за рак на дојка.

Вилијам Халстед бил пионер во радикалната мастектомија, каде што се отстрануваат дојката, мускулите на градниот кош и лимфните јазли во пазувите. Сега, поради подобрувањата во хируршките техники и поголемото разбирање на ракот на дојка, често е можно да се зачуваат мускулното ткиво и ткивото на лимфните јазли, а со тоа да се подобри исходот кај пациентите.

Во 19-от век, Томас Битсон открил дека дојките на зајаците престанале да произведуваат млеко откако им ги отстранил јајниците. Следствено, Битсон ги отстранил јајниците (наречена оофоректомија) кај пациенти со напреднат рак на дојка, што често резултирало со подобрувања на исходот кај пациентите. Тој исто така го открил влијанието на женскиот полов хормон (естроген) врз ракот на дојка, дури и пред да биде откриен овој хормон.

Џенет Лејн-Клејпон е позната како основач на епидемиологија, пионер во таканаречените кохортни и контролни случаи - два вида анализи што се користат и денес. Нејзините студии се фокусираа на ракот на дојка - истражувајќи голем број на жени со слични карактеристики и споредувајќи ги оние со и без рак на дојка. Нејзиното истражување идентификуваше многу фактори на ризик за рак на дојка, како што се менопаузата и бројот на деца, кои и денес се сметаат за валидни.

Генот на HER2 бил откриен од Роберт Вајнберг и неговиот тим научници од Институтот за технологија во Масачусетс, САД и опишан во списанието Nature во 1984 година. Оттогаш, разбирањето и знаењето за генот и неговите поврзани патишта експоненцијално пораснаа. Сега знаеме дека прекумерното изразување на HER2 рецепторите предизвикува агресивна форма на рак на дојка што влијае на една од пет жени со дијагностицирана болест.

Истражувањето на Елвуд Јенсен за половите хормони и неговата изолација на рецепторите за естроген ја истакнале важната улога на хормоните кај ракот на дојка и го отвориле патот за третмани кои специфично се насочени кон овие хормони.

Кредити

  1. Слика: Colonel Sir George Thomas Beatson. Accreditation: Sir George Thomas Beatson. Wellcome Library, London, used under CC BY 4.0/Filter applied to original image

  2. Слика: Janet Lane-Claypon. Accreditation: Janet Lane-Claypon (Image credit: NIH)

  3. Слика: Robert Allan Weinberg. Accreditation: Kelly Lorenz/Whitehead Institute

Информациите на веб страницата имаат само информативен карактер и не можат да се сметаат како медицински совет.