Подтипови на лимфоми:Дали ја знаете разликата?

Не-Хочкинов лимфом (НХЛ) е хематолошка малигна болест која потекнува од белите крвни клетки - лимфоцити, кои се клучна компонента на имунолошкиот систем.

Постојат повеќе од 60 различни подтипови на НХЛ,2 кои можат да се поделат на индолентни (спорорастечки) и агресивни (брзорастечки), во зависност од брзината на напредување на болеста.3 Двата најчести типа на НХЛ, фоликуларен лимфом (ФЛ) и дифузен Б-големоклеточен лимфом (ДБГЛ), се разликуваат според тоа како, кога и каде се развиваат, како и според начинот на лекување.

Кои се најчестите подтипови на НХЛ?

Фоликуларен лимфом
Дифузен Б-големоклеточен лимфом

Како се разликуваат малигните клетки кај различните подтипови на лимфоми?

Фоликуларен лимфом
Дифузен Б-големоклеточен лимфом

Колку брзо напредува болеста?

Фоликуларен лимфом
Дифузен Б-големоклеточен лимфом

Кога се дијагностицираат овие подтипови?

Фоликуларен лимфом
Дифузен Б-големоклеточен лимфом

Каков е текот на болеста?

Фоликуларен лимфом
Дифузен Б-големоклеточен лимфом

Кои се незадоволените медицински потреби кај овие болести?

Фоликуларен лимфом
Дифузен Б-големоклеточен лимфом

Референци

 1. Lymphoma research foundation. пристапено: ноември 2018 г. достапна на:

 2. Swerdlow SH, et al. WHO classification of tumours of haematopoietic and lymphoid tissues. In: World Health Organization Classification of Tumours. Lyon, France: IARC; 2017.

 3. American Cancer Society. What is Non-Hodgkin Lymphoma. пристапено: ноември 2018 г. достапна на:

 4. A clinical evaluation of the International Lymphoma Study Group classification of non-Hodgkin's lymphoma. The Non-Hodgkin's Lymphoma Classification Project. Blood 1997; 89:3909-18.

 5. Globocan 2018. World fact sheet. пристапено: ноември 2018 г. достапна на:

 6. Very Well Health. пристапено: ноември 2018 г. достапна на:

 7. Lymphoma Action. пристапено: ноември 2018 г. достапна на: https://lymphoma-action.org.uk/sites/default/files/media/documents/2018-06/LYMweb0018DLBCL2016v2.2.pdf

 8. Lymphoma Research Foundation. пристапено: ноември 2018 г. достапна на:пристапено: спетември 2016 .

 9. Medscape. Diffuse large cell lymphoma. пристапено: ноември 2018 г. достапна на:

 10. Rovira J et al. Prognosis of patients with diffuse large B cell lymphoma not reaching complete response or relapsing after frontline chemotherapy or immunochemotherapy. Ann Hematol. 2015; 94: 803–812.

 11. Salles GA. Clinical features, prognosis and treatment of follicular lymphoma. Hematology Am Soc Hematol Educ Program 2007; 1:216-225.

 12. Lymphoma Research Foundation. пристапено: ноември 2018 г. достапна на: https://www.lymphoma.org/aboutlymphoma/nhl/fl/relapsedfl/

 13. Maurer, MJ et al. Event-free survival at 24 months is a robust end point for disease-related outcome in diffuse large B-cell lymphoma treated with immunochemotherapy. J Clin Oncol. 2014; 32: 1066-73.

 14. Vaidya R & Witzig TE. Prognostic factors for diffuse large B-cell lymphoma in the R(X)CHOP era. Annals of Oncology 2014; 25:2124–2133.

 15. Fowler N. Role of Maintenance Rituximab (Rituxan) Therapy In the Treatment of Follicular Lymphoma. Pharmacy and Therapeutics; 2011; 36:590-598

 16. Dotan E, et al. Impact of rituximab (Rituxan) on the treatment of B-cell non-hodgkin’s lymphoma. Pharmacy and Therapeutics.2010;35:148-57

Откриј повеќе

Информациите на веб страницата имаат само информативен карактер и не можат да се сметаат како медицински совет.

КонтактВо светотlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19ЛековиКариераНовостиПерсонализирана здравствена заштитаИзјава за заштита на приватностаПравна изјава