КОЛИЧИНАТА НА SMN ПРОТЕИН НИЗ ЦЕЛОТО ТЕЛО МОЖЕ ДА ИМА ВЛИЈАНИЕ ВРЗ МОТОРНАТА ФУНКЦИЈА КАЈ ПАЦИЕНТИТЕ СО СПИНАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЈА (СМА)¹

Доказите сугерираат дека намаленото ниво на SMN (survival motor neuron) протеин може директно да влијае врз клетките и ткивата во периферијата.2,5,6

Поради делеција и/или мутација на SMN1 генот постои недоволно ниво на SMN протеин низ целото тело кое предизвикува СМА.2

Спиналната мускулна атрофија е асоцирана со широко распространети компликации и во централниот нервен систем и на периферијата.7,8

Референци:

  1. Park GH, Maeno-Hikichi Y, Awano T, Landmesser LT, Monani UR. Reduced survival of motor neuron (SMN) protein in motor neuronal progenitors functions cell autonomously to cause spinal muscular atrophy in model mice expressing the human centromeric (SMN2) gene. J Neurosci. 2010;30(36):12005-12019.

  2. Hamilton G, Gillingwater TH. Spinal muscular atrophy: going beyond the motor neuron. Trends Mol Med. 2013;19(1):40-50. 

  3. Coovert DD, Le TT, McAndrew PE, et al. The survival motor neuron protein in spinal muscular atrophy. Hum Mol Genet. 1997;6(8):1205-1214. 

  4. Wadman RI, Stam M, Jansen MD, et al. A comparative study of SMN protein and mRNA in blood and fibroblasts in patients with spinal muscular atrophy and healthy controls. PLoS One. 2016;11(11):e0167087.

  5. Martinez TL, Kong L, Wang X, et al. Survival motor neuron protein in motor neurons determines synaptic integrity in spinal muscular atrophy. J Neurosci. 2012;32(25):8703-8715. 

  6. Bricceno KV, Martinez T, Leikina E, et al. Survival motor neuron protein deficiency impairs myotube formation by altering myogenic gene expression and focal adhesion dynamics. Hum Mol Genet. 2014;23(18):4745-4757. 

  7. Lipnick SL, Agniel DM, Aggarwal R, et al. Systemic nature of spinal muscular atrophy revealed by studying insurance claims. PLoS One. 2019;14(3):e0213680. 

  8. Nash LA, Burns JK, Chardon JW, Kothary R, Parks RJ. Spinal muscular atrophy: more than a disease of motor neurons? Curr Mol Med. 2016;16(9):779-792.

Преземања

Влијание на SMN протеинот врз моторната функција кај СМАСостојба и улогата на SMN протеинотПокажи повеќеПокажи повеќе

Откриј повеќе

Информациите на веб страницата имаат само информативен карактер и не можат да се сметаат како медицински совет.

КонтактВо светотlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19ЛековиКариераНовостиПерсонализирана здравствена заштитаИзјава за заштита на приватностаПравна изјава