Секоја малигна болест е уникатна: Приказната на Деби #PutCancerToTheTest

Пензионирањето на Деби Реа на 59-годишна возраст се совпаднало со раѓањето на нејзиното прво внуче. Осум години подоцна, таа има уште две внучиња и најмногу сака да ја сподели својата страст за патување со нив - особено во Дизни Ворлд.

Токму затоа нејзината дијагноза за карцином на бели дробови пред четири години била особено поразителна. „Беше многу стресно и страшно“, вели таа. „Бев најмногу загрижена што можеби нема да ги видам внуците како растат“.

Деби го посетила својот онколог и морала да мине низ неколку операции во обид да го отстрани карцинимот од белите дробови, заедно со неколку циклуси на хемотерапија. „Кога се случи ова [болеста се врати] по трет пат, сите разбирливо бевме многу загрижени и не знаевме што ќе правиме.“

Д-р Алекс Спира, директор на специјалистичкиот институт за истражувања за малигни болести во Вирџинија, САД и онколог на Деби, опишува што се случило потоа. „Значи, испративме примерок од нејзиниот тумор за геномско тестирање“, објаснува тој, „Тестот откри дека Деби имала фузија на NTRK, што е редок вид [мутација на ДНК].“

Бидејќи геномскиот тест на Деби ја открил оваа мутација во нејзиното туморско ткиво, д-р Спира и Деби можеле да направат план за третман прилагоден на нејзиниот уникатен профил на карцином. „Првото нешто што им го велам на пациентите е денеска нема да си одите одовде знаејќи каков е вашиот третман. Треба да ги почекаме резултатите од овие специјални тестови. Им објаснувам зошто овие тестови се толку важни, бидејќи ќе помогнат да се одреди третманот за нивната болест. Ќе помогнат да се идентификува најдобриот третман за нив и оној што ќе им овозможи да живеат најдолго и најдобро“, објаснува д-р Спира.

Благодарение на постојаната ефикасност на целната терапија која и беше одредена на Деби, таа успеа повторно да ја концентрира својата енергија на планирање патувања за годишни одмори, заедно со годишно крстарење на Карибите и годишно патување во Дизни Ворлд со нејзините внуци, кои може да ги види како растат.

  • Преземете го 

  • Посете ја 

  • Вратете се на

Откриј повеќе

Секоја малигна болест е уникатна. Да ја лекуваме така.Тест за геномско испитување на малигна болест - Приказната на Џамал Тамер

Повеќе приказни

Види ги сите приказни

Информациите на веб страницата имаат само информативен карактер и не можат да се сметаат како медицински совет.

КонтактВо светотlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19ЛековиКариераНовостиПерсонализирана здравствена заштитаИзјава за заштита на приватностаПравна изјава