„Сликање патека надвор од ограничувањата“

Еден ден од животот на Седа, страстен застапник за правата на пациентите, уметник, студент и преведувач кој живее со СМА.

Здраво извонредни луѓе! Моето име е Седа Каракаја, јас потекнувам од прекрасната земја Турција и возбудена сум што можам да споделам малку за тоа што ме прави мене, па, мене.

Ајде да се нурнеме во она што ме издвојува од другите: моето патување со спинална мускулна атрофија (SMA) тип 2. Тоа беше прилично авантура, исполнета со издржливост, решителност и желба за креативност, образование и застапување на правата. Рушењето на бариерите стана донекаде моја специјалност – без разлика дали сум првиот студент со телесен инвалидитет во мојата насока, првиот телесен инвалид учесник во програмата Еразмус или првиот преведувач/преведувач практикант во Министерството за надворешни работи на Турција.

Моја мисија ја поставив за да ги размрдам работите и да ги инспирирам другите на патот. Без разлика дали го кинам подиумот за танцување, изработувам привлечни приказни или се залагам за правата на лицата со попреченост, можете да се обложите дека сето тоа го правам со насмевка на моето лице и со потскокнување со моите тркала.

Сега, да се вратиме на мојот секојдневен живот. Обично се тркалам од мојот кревет со насмевка и почнувам со обилен појадок и топла шолја турско кафе - моето задолжително гориво за претстојниот ден.

Вооружен со мојата верна листа на задачи, нурнувам во моите обврски. Од хонорарен преведувач до предавање англиски онлајн, волонтирање, мое онлајн неплатено стажирање во турски весник, па дури и продавање на моите уметнички дела, јас сум зафатена пчела која зуи од страст и цел. Јас сум џек на сите занаети, но сето тоа е дел од она што ме прави „јас“ и не би го менувала за друго.

Мојот живот не е само работа - исто така постојано давам приоритет на моментите за релаксација, ревитализација и забава. Ова обично вклучува уживање во маратонот на мојата омилена ТВ серија, создавање уметност, навлегување во руските класици и секако, мојата љубов кон танцувањето – на крајот на краиштата, каков е животот без малку ритам и движење?

По дипломирањето на мојата насока руски јазик и книжевност, започнав да се занимавам со втора насока по меѓународни односи. Така, мојот типичен ден често вклучува и учење, образование на далечина. Имав чест да бидам репрезентативен лидер за студенти со посебни потреби на мојот универзитет, а дури и по дипломирањето сè уште помагам како волонтер.

Меѓутоа, понекогаш, моите денови се помалку „типични“. На пример, во октомври 2023 година, имав привилегија да ги претставам моите уметнички дела на Меѓународната конференција за невромускулни болести на Европската алијанса на асоцијација за невромускулни заболувања во Романија. Дополнително, држам говори во кои се залагам за правата на лицата со попреченост, осигурувајќи се гласовите на лицата со попреченост да се слушаат гласно и јасно.

Ете го имаш - поглед во виорот што е мојот живот! Ви благодарам што бевте дел од ова патување и за вашиот интерес за мојот наратив. Следете ги соништата, залагајте се за гласовите што треба да се слушнат, посипете малку магија и прифатете го животот во целост.

Тоа сум јас - Седа Каракаја: вртење на тркала, сликање патека надвор од ограничувањата.

Повеќе приказни

Види ги сите приказни

Информациите на веб страницата имаат само информативен карактер и не можат да се сметаат како медицински совет.

КонтактВо светотlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19ЛековиКариераНовостиПерсонализирана здравствена заштитаИзјава за заштита на приватностаПравна изјава