Ретки болести

Ретките болести имаат огромно влијание врз поединците, нивните семејства и општеството како целина, но третман е достапен само за околу 200 ретки болести.
Во Европската унија, болеста се смета за ретка ако афектира помалку од 1 лице на 2.000. Во САД, тој број е помалку од 200.000 лица погодени од болеста во секое време.

Сè на сè, постојат околу 7.000 ретки болести кои, колективно, афектираат повеќе луѓе отколку сите малигни болести заедно.

Во светски рамки, над 400 милиони лица живеат со некоја ретка болест, а мнозинство се деца. Кај нас се регистрирани повеќе од 570 лица со ретки болести.

се деца

Ретките болести имаат огромно влијание врз поединците, нивните семејства и општеството како целина, а третман е достапен само за околу 200 ретки болести.

ретки болести

Горди сме што Рош во минатото придонесе за трансформација на животите на пациентите со ретки болести, како што е на пример, лекување на пациентите со микроскопски полиангитис, не-Хочкинов лимфом, идиопатска пулмонална фиброза, хемофилија А или недостиг на хормон за раст.

  • невромускулни болести,

  • генетски невроразвојни болести,

  • тешки генетски невродегенеративни болести и

  • ретки генетски форми на слепило.

Детални прикази на случаи

Види ги сите приказни

Други терапевтски подрачја

Погледни ги сите терапевтски подрачја

Информациите на веб страницата имаат само информативен карактер и не можат да се сметаат како медицински совет.

КонтактВо светотlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeCovid-19ЛековиКариераНовостиПерсонализирана здравствена заштитаИзјава за заштита на приватностаПравна изјава