Things you may not know about Skin Cancer

Факти кои можеби не сте ги знаеле за ракот на кожа

Едно од три лица со рак има рак на кожа.1
Ракот на кожа често може да се излекува ако се открие рано, но ако се открие доцна може да биде тежок за лекување па дури и фатален.2

One in three cancers is a skin cancer

Меланом

/ˏmɛlˊnəʊmə/

Името меланома потекнува од зборот ‘melanose’. Ова на старо грчки јазик значи црна, темна пигментација која е карактеристична за оваа болест.3

One in three cancers is a skin cancer

Ракот на кожата е болест која е откриена уште во 1800-тите години

Пронајден е од пронаоѓачот на стетоскопот, францускиот доктор Rene Theophile Hyacinthe Laënnec.3

Постојат неколку типови на рак на кожа

Melanoma is killing one person every 10 minutes

Меланомот е најсмртоносниот тип од кој секоја година умираат околу 55.000 луѓе ширум светот4 – тоа е едно лице на секои 10 минути.

Карциномот на базални клетки (базоцелуларен карцином) е еден од најчестите типови на рак и иако ретко метастазира може да го наруши и промени лицето на човекот.

Инциденцата на рак на кожа расте секојдневно во светски рамки, бројот на лица кои умираат од оваа болест секоја година е скоро удвоен од 1990-тата година.5

Incidences of skin cancer are increasing

Скоро 1 од 5 лица дијагностицирани со метастатски меланом не живеат подолго од пет години.6

1 in 5 people with metastatic melanoma do not survive longer than five years
The range of treatment options is expanding

Добрата вест е дека постојано се зголемува бројот на одобрени третмански опции за овие лица

Во последните три години има повеќе иновации во третманот на рак на кожа, отколку во изминатите 30 години.7

Ако се дијагностицира рано, пациентите имаат поголема шанса да ја победат болеста.

Пред да излезете на сонце, запаметете: 90% од случаите на рак на кожа можеле да се спречат.8
Бидете сигурни дека …

Stay in the shade

Седите под сенка, особено во тек на попладневните часови

Use sunscreen with sun protection factor (SPF) 15 or higher

Користите крема за сончање со фактор (SPF) 15 или повисок кој ве заштитува од UFA и UVB зраци

Wear clothes that cover your arms and legs, and a hat

Носите облека која ги покрива вашите раце, нозе и капа за заштита од сонце

More about the battle to conquer skin cancer

Дознајте повеќе за тоа како можете да направите разлика во борбата против ракот на кожа и со тоа да се приклучите на големиот број на лица ширум светот кои се борат да го победат ракот на кожа.

 • #MelanomaHeroes
 • 1) WHO. Skin cancers. Достапно на: http://www.who.int/uv/faq/skincancer/en/index1.html; пристапено: април 2015 г.
  2) American Academy of Dermatology. Skin cancer: diagnosis, treatment and outcome. Достапно на: http://www.aad.org/dermatology-a-to-z/diseases-and-treatments/q---t/skin-cancer/diagnosis-treatment; пристапено: април 2015 г.
  3) Roguin A. Rene Theophile Hyacinthe Laënnec (1781-1826): the man behind the stethoscope. Clin Med Res. 2006;4:230-5.
  4) Ferlay J, Soerjomataram I, Ervik M, Dikshit R, Eser S, Mathers C, Rebelo M, Parkin DM, Forman D, Bray, F. GLOBOCAN 2012 v1.0, Cancer Incidence and Mortality Worldwide: IARC CancerBase No. 11. Lyon, France: International Agency for Research on Cancer; 2013. Достапно на: http://globocan.iarc.fr/Pages/fact_sheets_population.aspx; пристапено: април 2015 г.
  5) Lozano R, Naghavi M, Foreman K, et al. Global and regional mortality from 235 causes of death for 20 age groups in 1990 and 2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 2012;380:2095–128.
  6) Balch CM, Gershenwald JE, Soong SJ, et al. Final version of 2009 AJCC melanoma staging and classification. J Clin Oncol. 2009;27:6199-206.
  7) Finn L, Markovic SN, Joseph RW. Therapy for metastatic melanoma: the past, present, and future. BMC Med. 2012;10:23.
  8) Melanoma Research Foundation. Practicing effective melanoma prevention. Достапно на: http://www.melanoma.org/understand-melanoma/preventing-melanoma; пристапено: април 2015 г.