Наши достигнувања

Унапредување на животот на пациентите повеќе од еден век

Наши достигнувања

Основачот на Рош, Фриц Хофман-Ла Рош, бил пионер, претприемач кој бил убеден дека иднината им припаѓа на брендираните фармацевтски производи.

1896

1896

Година на основање - прв успех

F. Hoffmann-La Roche & Co. е основана во време кога индустриската револуција го менуваше лицето на Европа. На 1. октомври 1896 година, на 28-годишна возраст, Фриц Хофман-Ла Рош ја започна својата компанија како компанија-наследник на Hoffmann, Traub & Co. во Базел, Швајцарија. Тој меѓу првите препознал дека индустриското производство на лекови ќе биде голем напредок во борбата против болестите. Од тогаш, Рош прерасна во една од водечките светски компании во областа на здравство.

 • Првите производи

  Развој на производи

  Првите производи

  Фармацевтот Карл Шеергес, првиот раководител на Одделот за истражување, заедно со хемичарот Емил Ц. Барел демонстрираат присуство на јод во екстракти од тироидна жлезда. Ова резултира во првите патенти и научни публикации на Рош. Промоцијата на Aiodin ја означува серијата на препарати на Рош за тироидна жлезда.

 • Големи надежи за антисептик за рани

  Развој на производи

  Големи надежи за антисептик за рани

  Рош го промовира Airol, антисептик за рани првично откриен од Hoffmann, Traub & Co. Младата компанија има големи надежи за Airol на германскиот пазар. Рош купува земјиште во блиската германска земјоделска заедница Грензах и гради мала фабрика за производство на Airol.

1897

1897-1914 година

Експанзија и интернационализација

Рош наскоро ги проширува своите деловни активности. Од 1897 до 1910 година, фабриката во Грензах, Германија, е зголемена и најголемиот дел од производството се сели таму. Фриц Хофман-Ла Рош и неговиот нов партнер Карл Мервајн инвестираат малку време во градење на мрежа на европски и странски агенти и подружници. До 1914 година, Рош има канцеларии во Милано, Њујорк, Санкт Петербург и Лондон, меѓу другите.

 • Успех со вкус на портокал

  Развој на производи

  Успех со вкус на портокал

  Рош произведува сируп за кашлица кој содржи своја активна состојка, Thiocol. Сирупот со вкус на портокал е скоро огромен успех. Промовиран под трговската марка Сиролин во 1898 година, сирупот останува на пазарот повеќе од 60 години.

 • Рош расте брзо

  Иновација

  Рош расте брзо

  Со помош на Рош, Макс Клуета произведува чист, стандардизиран препарат кој ќе ги содржи сите срцеви гликозиди од пурпурниот лист на растението digitalis purpurea. Подготовката е ослободена од непотребни состојки и покажува униформа ефикасност. Рош го промовира лекот под трговската марка Digalen во 1904 година. Digalen се покажа како точно она што медицинската професија го бара и останува на пазарот до 1964 година.

  Аналгетикот и хипнотичкиот лек Pantopon (1909 г.) и Sedobrol (1912 г.), лек за епилепсија и невролошки нарушувања, исто така се промовирани, проширувајќи го портфолиото на Рош.

 • Здружено против болката

  Иновација

  Здружено против болката

  Херман Сали, раководител на медицинскиот оддел при Универзитетската болница во Берн, контактира со директорот за истражување на Рош, Карл Шергес. Сали предлага да се направи комбинација на сите алкалоиди на опиум која нуди предности во споредба со одделните соединенија. Дискусиите со Сали и опширните студии направени под водство на Шергес резултираат со откривање на аналгетик Pantopon, кој е промовиран во 1909 година.

 • Рош се шири низ светот

  Развој на групацијата

  Рош се шири низ светот

  Од 1897 до 1914 година Рош се шири низ целиот свет, вработувајќи повеќе од 700 луѓе во Базел, Грензах, Милано, Париз, Берлин, Виена, Санкт Петербург, Лондон, Њујорк и Јокохама. Во овој период, Рош се залага за силна соработка помеѓу академските кругови и трговските развивачи. До 1915 година, сите иновации во Рош се резултат на таквата соработка.

1915

1915-1927

Време на криза

Првата Светска војна предизвикала големи проблеми за Рош. Германскиот бојкот на своите производи, изолацијата на Базел од нејзината фабрика во Грензах, Германија, загубата на рускиот пазар и имотот на компанијата во револуцијата во 1917 година и значителните девизни загуби предизвикале финансиска криза. Како одговор на ова, Рош се трансформира легално во компанија со ограничена одговорност. Дополнително, Рош се соочува и со смртта на основачот и визионер Фриц Хофман во 1920 година. Искра на надеж се појавува со објавата на класичната студија на Маркус Гугенхајм за биогени амини, што ја подобрува положбата на Рош во научната заедница.

 • Фриц Хофман умира

  Луѓето во Рош

  Фриц Хофман умира

  Основачот на Рош, Фриц Хофман умира од бубрежна болест на 18. април 1920 година, лишувајќи го Рош од динамичен претприемач и впечатлива индивидуа. „Со секој чекор тој [Фриц Хофман] го одреди правецот на компанијата, водејќи ја кон поголеми и подобри работи со својата визија, неуморната енергија, инфективната спонтаност и нескротливиот оптимизам“, изјавил Емил Ц. Барел во пофалбата за Хофман. Барел станува новиот извршен директор.

 • Прв чекор кон синтетизирање на витамини

  Луѓе во Рош

  Прв чекор кон синтетизирање на витамини

  Маркус Гугенхајм објавува класична студија за биогени амини во 1920 година. Рош започнува со промоција на како што ги нарекува биохемикалии. Овие вклучуваат аминокиселини, пептиди, протеини, срцеви гликозиди, витамини и хормони - сите супстанции што компанијата првично ги произведувала за свои истражувачки проекти. Биохемикалиите ја подобруваат положбата на Рош во научната заедница. Во 1927 година Гугенхајм започнува со проучување на витамин Б1. Неговите истражувања вклучуваат работа со екстракти од оризови трици, што на крајот ќе придонесе за синтеза и производство на витамин Б1.

 • Фонд за пензии за вработените

  Социјален ангажман

  Фонд за пензии за вработените

  Во 1921 година се создава „Beamten- und Arbeiterpensionskasse Roche“, пензиски фонд за канцеларискиот и фабричкиот персонал. Повод е 25-годишнината од постоењето на Рош. Покрај тоа, извршниот директор Емил Барел лично доделува посебен фонд за доделување на подароци на вработените кои имаат завршено 25 години стаж.

 • Првата жена на раководна позиција во Рош

  Луѓе во Рош

  Првата жена на раководна позиција во Рош

  Алис Келер, 30 годишна жена, родум од Базел, се испраќа во Јапонија во 1926 година. Дипломиран доктор по политичка економија, работеше во Рош Базел околу една година пред да прифати функција во Токио, каде што компанијата формираше подружница во 1925 година. Таа започнува да работи како асистент, ракувајќи со преписки, ревидирајќи документи и правејќи дел од наплатата и трошоците. Кога се врати во 1939 година, Келер се искачува на високи извршни редови на Директориумот - сензационално достигнување во тоа време.

 • Зајакнување на синтетичкото производство

  Развој на производи

  Зајакнување на синтетичкото производство

  Allonal е воведен во 1920 година. Аналгетскиот седативен и хипнотички лек е првиот производ што користи соединенија произведени од синтетичката хемија. Во Базел е израдена индустриска лабораторија за развој на синтетички процеси.

1928

1928-1944 година

Зголеменото производство на витамини ја надминува кризата

Рош успева да ја надмине кризата под раководство на претседателот Емил Ц. Барел. Компанијата доживува неочекуван бран поттикнат од производството на витамини, што го овозможи враќањето кон поранешниот просперитет. Рош е во можност да се прошири уште еднаш и ја започнува својата силна посветеност на американскиот пазар со првите инвестиции во Њујорк и Натли.

 • Инвестиции во САД

  Развој на групацијата

  Инвестиции во САД

  Рош ги надминува своите канцеларии во Њујорк, што поттикнува развој на нова фабрика во Натли за производство на широк спектар на производи. Наскоро по преселбата во Натли во 1929 година, на списокот на локално произведени производи се наоѓаат барбитурати, како на пр. Allonal.

 • Зголемување на седиштето во Швајцарија

  Развој на групацијата

  Зголемување на седиштето во Швајцарија

  Во Базел, се работи на нова административна зграда дизајнирана од архитектот Ото Р. Салвисберг. Роден во Берн, Салвисберг веќе се прослави со неколку проекти во Берлин. Завршена во 1935 година, елегантната едноставност на административната зграда 21 е импресивна дури и денес.

 • Успешна приказна за витамините

  Развој на производи

  Успешна приказна за витамините

  Тадеуш Рајхстејн (добитник на Нобелова награда 1950 година) му нуди на Рош изводлив метод за синтетизирање на витамин Ц. Една година подоцна се произведуваат првите 50 килограми на витамин Ц, што означува почеток на производството на витамини во Рош. Промовиран е првиот препарат на витамин Ц, Redoxon.

  Рош станува водечки производител на витамини, совладувајќи ја и индустриската синтеза на витамин А, Б1, Б2, Е и К1. До 1938 година, витамините се потпора на компанијата, вклучувајќи ги Benerva (витамин Б1), Nestrovit (мултивитамини), Beflavin (витамин Б2) и Ephynal (витамин Е).

1945

1945-1964 година

Насочување и унапредување на производството

Продажбата на витамини се зголемува и новите производни локации ја зајакнуваат позицијата на Рош како еден од главните производители на витамини. За да избегне силна зависност од витамини, Рош ги интензивира фармацевтските истражувања. Помеѓу раните 1950-ти и средината на 1960-тите години, фармацевтското истражување е исклучително разновидно, со портфолио на фармацевтски производи кои се движат од антидепресиви и антимикробни средства до агенси за хемотерапија на малигни болести. Во овој период, истражувачите на Рош откриваат соединение од класата на бензодиазепин што седатира без да предизвика поспаност.

 • Рош влегува во секторот козметика

  Развој на групацијата

  Рош влегува во секторот козметика

  Во 1945 година Рош ја создава корпорацијата Panteen и придружни козметички компании. Компаниите вработуваат 4.000 работници - само 1.200 во Базел и 2.000 во Натли, САД.

 • Започнува производството на лекови за смирување

  Развој на производи

  Започнува производството на лекови за смирување

  Во средината на 1950-тите години, новата група на седативи, позната како лекови за смирување, се воведува во клиничка употреба. Враќајќи се на групата соединенија на кои порано работел, Лав Стернбах успева со бензодиазепините. Еден од нив, Ro 5-0690, подоцна промовиран како Librium. Лековите за смирување за кратко стануваат едни од најважните сегменти на производи на Рош. Овој успех, комбиниран со насочувањето кон производство на витамини, претставува причина за период на досега невиден раст.

 • Првиот лек против малигна болест

  Развој на производи

  Првиот лек против малигна болест

  Рош го воведува својот прв лек против малигна болест, Fluorouracil, во 1962 година. Лекот го отвора патот за активностите на Рош во областа на хемотерапија во третман на малигни болести.

 • Valium -терапевтски успех

  Развој на производи

  Valium -терапевтски успех

  Valium на Рош, седативен и анксиолитички лек кој припаѓа на семејството бензодиазепини, се промовира во 1963 година. Valium покажува огромен терапевтски успех, овозможувајќи му на Рош да создаде светска репутација во психотропните лекови.

 • Експанзија ширум светот

  Развој на групацијата

  Експанзија ширум светот

  Во 1963 година Рош го го купува Givaudan S.A., водечки производител на мириси и вкусови. Givaudan е долгогодишен клиент на Рош за меѓупроизводи во производството на витамин А. Рош исто така ја купува и позната француска компанија за мириси Roure Bertrand Dupont во 1964 година. До 1965 година, Рош вработува 19 000 луѓе ширум светот, во споредба со само 7 000 во 1953 година и продолжува да формира нови подружници низ целиот свет, на пр. во Индија и Мексико.

1965

1965-1978 година

Диверзификација

Поттикнат од успехот на бензодиазепините, Рош започнува диверзификација низ целиот спектар на здравствена заштита. Во Швајцарија и САД се формираат Оддели за биоелектроника за развој на електронски медицински инструменти. Rocom и Medicovision се обид на компанијата за медицинско издаваштво. Аквизицијата на Dr. R. Maag AG, компанија за заштита на растенија, го одразува растечкото учество на Рош во агрохемикалиите. Во Натли, САД, основан е нов оддел за дијагностика.

Овој период исто така означува почеток на вклученоста на Рош во основните биомедицински истражувања. Компанијата ги основа институтот Рош за молекуларна биологија во Натли, Базелскиот институт за имунологија и истражувачкиот центар Нипон во Камакура, Јапонија. Хемиската несреќа во италијанска подружница е голем неуспех.

 • Рош влегува на пазарот на дијагностика

  Развој на групацијата

  Рош влегува на пазарот на дијагностика

  Создавањето на Одделот за дијагностички производи во 1968 година го означува влегувањето на Рош во нов сектор. Освен развој на нови дијагностички тестови и автоматски анализатори, целите вклучуваат поставување лаборатории за извршување на клинички анализи во болници и ординации на лекари.

 • Истражувачки институти основани на меѓународно ниво

  Развој на групацијата

  Истражувачки институти основани на меѓународно ниво

  Институтот за молекуларна биологија во Рош се отвора во 1968 година во Натли. Тој е еден од првите центри за истражување и развој во Рош. Една година подоцна, Рош го отвора Институтот за имунологија во Базел. Прв директор е Нилс Кај Јерн, кој подоцна добива Нобелова награда за медицина.

 • Prix Galien

  Награди

  Prix Galien

  Лекот за паркинсонизам Madopar ја освои наградата Prix Galien (1974), награда создадена во Франција во чест на иновативниот и вреден напредок во терапијата со лекови. Ова е прва од низата награди на Рош која станува пресвртница во третманот со лекови, како и прва од 27-те награди за други производи на Рош.

 • Несреќа во Севесо

  Катастрофа

  Несреќа во Севесо

  Во 1976 година се случува хемиска реакција во фабрика управувана од подружница на Рош во Севесо, Италија. Аеросолен облак кој содржи мешавина од диоксин и други хемикалии излегува од фабриката, загадувајќи го Севесо и неколкуте соседни заедници. Од почетокот, Рош вложува максимални напори да ја надомести штетата, помагајќи на властите во справувањето со последиците од катастрофата.

1979

1979-1990 година

Реформа,концентрација и транспарентност

Рош почнува да ја заострува својата организациска структура и се движи кон создавање на одделни деловни единици. Дополнително, корпоративните активности се консолидираат преку аквизиции и дивестиции. После реорганизацијата на компанијата, Рош работи со четири основни деловни поделби: фармацевтски производи, витамини и фини хемикалии, дијагностика и ароми и мириси.

 • Скок напред во третманот на малигните болести

  Развој на групацијата

  Скок напред во третманот на малигните болести

  Во 1980 година на Институтот за молекуларна биологија во Рош, изолиран е чист интерферон алфа. Рош Натли и Genentech, биотехнолошка компанија со седиште во Сан Франциско, започнаа заеднички проект за производство на верзија на супстанцијата преку генетски инжинеринг.

 • Промоција на Rocephin

  Развој на производи

  Промоција на Rocephin

  Rocephin, антибиотик од групата на цефалоспорини, е промовиран во 1982 година во Швајцарија, само четири години по неговото откривање. До 1987 година Rocephin ги надмила во продажба сите други производи на Рош. Одделот за дијагностика го пушта во промет биохемискиот анализатор Cobas Bio/Mira. Roferon-A, првиот генетски произведен лек на Рош, влегува на пазарот.

 • Нобелови награди

  Луѓе во Рош

  Нобелови награди

  Нилс Кај Јерн, првиот директор на Институтот за имунологија во Базел, е награден со Нобелова награда за медицина (1984 г.) за неговата работа во имунологијата. Наградата е споделена со Цезар Милстејн и Ѓорж Келер, ко-откривачи на моноклоналните антитела.

  Сусуму Тонегава, истражувач од Институтот за имунологија во Базел, од 1972 до 1981 година, е добитник на Нобелова награда за медицина (1987 г.) за неговата работа на генски сегменти на антитела. Неговите фундаментални откритија подоцна овозможуваат производство на хуманизирани антитела.

 • Создадена структура на групата

  Развој на групацијата

  Создадена структура на групата

  Корпоративната структура воведена во 1986 година е проширена и засилена, подготвувајќи го патот за одделни оперативни поделби во 1990 година. Промените вклучуваат формирање на холдинг-компанија (Roche Holding AG), паралелно со зголемувањето на номиналниот акционерски капитал и бројот на носители на акции. Новата структура му овозможува на Рош пристап до меѓународните пазари на капитал.

1991

1991-2000 година

Меѓународна експанзија и иновативен развој

Преку својата посветеност на истражување и иновации, Рош продолжува со стабилен напредок во терапијата со лекови што ќе ги замени опширните третмани и ќе го скрати престојот во болница.

 • Правата на PCR го зајакнуваат Одделот за дијагностика

  Развој на групацијата

  Правата на PCR го зајакнуваат Одделот за дијагностика

  Рош ги стекнува светските права за промоција на полимераза верижната реакција (анг. polymerase chain reaction, PCR) од Cetus Corporation во 1991 година. Способна за откривање на минимални количини на генетски материјал, техниката го отвора патот кон развој на дијагностички тестови кои се брзи, чувствителни и специфични за широк спектар на медицинска и истражувачка употреба.

 • Лековите на Рош се справуваат со ХИВ и малигните болести

  Развој на производи

  Лековите на Рош се справуваат со ХИВ и малигните болести – дел 1

  Серија иновативни лекови за третман на малигни болести се развиваат почнувајќи од средината на 90-тите: Herceptin, нов третман за метастатски карцином на дојка, хуманизирано антитело дизајнирано да ја насочи и блокира функцијата на HER2, протеин произведен од специфичен ген кој има потенцијал да предизвика малигна болест. MabThera го продолжува времето без прогресија на болеста кај возрасни пациенти со најчеста форма на леукемија.

 • Лековите на Рош се справуваат со ХИВ и малигните болести

  Развој на производи

  Лековите на Рош се справуваат со ХИВ и малигните болести - дел 2

  Invirase, првиот инхибитор на протеаза на ХИВ е промовиран и ја освои наградата Prix Galien во 1999 година. Valcyte и Fuzeon се промовирани, први од новата класа на инхибитори на фузија, насочена кон лекување на ХИВ. Fuzeon го блокира влегувањето на вирусот во имуните клетки на човекот, спречувајќи репликација на ХИВ што може да го уништи имунолошкиот систем на ХИВ-инфицирани лица (награден со награда Prix Galien во 2004 г.).

 • Иновација во дијагностика

  Развој на производи

  Иновација во дијагностика

  Одделот за дијагностика промовира серија производи во средината на 90-тите години во сите области на медицинско тестирање: Cobas Integra, анализатор за клиничка хемија и имунохемија; Cobas Core II, анализатор за имунохемија; Cobas Amplicor, анализатор базиран на PCR технологија; и Accutrend и Accu-Chek, иновативна линија на производи кои нудат поудобно управување со дијабетес и практично тестирање без болка за дијабетичарите.

 • Tamiflu

  Развој на производи

  Tamiflu

  Tamiflu (oseltamivir), лек на рецепт, орален антивирусен третман, за третман на грип. Припаѓа на класа на лекови наречени инхибитори на неураминидаза. Овие лекови спречуваат ширење на вирусот на грип во телото и се дизајнирани да бидат активни против сите клинички релевантни соеви на вирусот на грип. Промовиран во 1999 година, Tamiflu може да се користи и за превенција и за третман на грип.

 • Syntex се приклучува на групацијата Рош

  Развој на групацијата

  Syntex се приклучува на групацијата Рош

  Рош ја зајакнува својата позиција на меѓународните и американскиот фармацевтски пазар во 1994 година со превземање на корпорацијата Syntex со седиште во Пало Алто. Превземањето ја продолжува стратегијата на Рош да се концентрира на нејзината основна дејност. Во 1995 година, Syntex станува Roche Bioscience, една од најголемите места за истражување и развој на групацијата.

 • Аквизициите ја зголемуваат диверзификацијата

  Развој на групацијата

  Аквизициите ја зголемуваат диверзификацијата

  Со купувањето на Boehringer Mannheim во 1998 година, Рош стана светски лидер на пазарите на дијагностика за својата единствена палета на иновативни производи, длабочината и ширината на технологиите и целокупно географско присуство. Купувањето на Nicholas во 1991 година, производител на лекови без рецепт, го зајакнува портфолиото на Рош за лекови без рецепт, што е сè поважна област поради растечкиот тренд кон само-лекување. Nicholas подоцна ќе биде интегриран во Одделот за здравје на потрошувачи на Рош.

 • Нови истражувачки центри

  Развој на групацијата

  Нови истражувачки центри

  Во Стразбур, Франција се отвори Меѓународниот центар за клинички истражувања на Рош. Тој е одговорен за спроведување на клинички испитувања и подготовка на меѓународни регулаторни поднесоци во неколку терапевтски области. Пенцберг, Германија, една од главните места за истражување и развој на Рош го зголемува капацитетот со отворање на нова истражувачка зграда во 1998 година. По многу успешни години, Институтот за имунологија во Базел го насочи својот фокус кон генетиката како основа за разбирање на генските функции и улогата на гените кај болестите.

 • Воз за здравствено „чудо“

  Социјален ангажман

  Воз за здравствено „чудо“

  Локалното население го нарекува како воз на чуда, здравствениот воз Transnet-Phelophepa обезбедува медицински, стоматолошки и психијатриски услуги и им носи основно здравство и здравствено образование на сиромашните заедници во оддалечените делови на Јужна Африка. Долг само три вагони во 1994 година, тој се претвори во воз од 600 тони и 16 вагони каков што е денес. Огромниот успех на проектот, кој Рош го поддржуваше од самиот почеток, ја донесе одлуката за лансирање на втор воз, Phelophepa II, во 2012 година.

2000

2000-2006 година

Реструктуирање на компанијата да се фокусира на биотехнологијата

Рош е рангиран меѓу водечките светски здравствени компании со својата експертиза во два клучни бизниси - Дијагностика и Фармација. Комбинирана со својата сила во биотехнологијата, компанијата го трасира патот кон иднината на здравството со новини во области како што е персонализираната здравствена заштита.

 • Фокус на два клучни бизниси

  Развој на групацијата

  Фокус на два клучни бизниси

  За да го интензивира својот фокус кон здравствената заштита, Рош продава два дела: мириси и ароми и витамини и фини хемикалии. Како компанија водена од истражување посветена на иновациите, Одделите за фармацевтски производи и Дијагностика снабдуваат производи кои го опфаќаат здравствениот спектар, од рано откривање и спречување на болести до дијагностицирање и лекување. Комбинирајќи ги силните страни и стручноста на двата оддели, Рош игра сè поважна улога во обликувањето на иднината на медицината придонесувајќи кон персонализираниот пристап кон здравствената заштита.

 • Меѓународна истражувачка активност

  Истражувачки центри

  Меѓународна истражувачка активност

  Во 2004 година, Рош е првата глобална компанија за здравствена заштита која основа центар за истражување и развој во hi-tech паркот Џангџијанг во Шангај, Кина. Центарот е во целосна сопственост и управуван од Рош, ги поддржува светските активности на компанијата за истражување и развој и нејзините напори за развој на деловните активности во Кина. Центарот во Шангај е важен додаток на капацитетите за Развој и Истражување на групацијата во САД, Јапонија и Европа.

 • Присуство на јапонскиот пазар

  Развој на групацијата

  Присуство на јапонскиот пазар

  Рош и Шугаи влегуваат во сојуз за создавање на фармацевтска компанија водена од истражување во Јапонија, вториот по големина светски фармацевтски пазар. Новото претпријатие - формирано во 2002 година со спојување на Nippon Roche и Шугаи и именувано како Chugai Pharmaceutical Co., Ltd. е 5-та по големина фармацевтска компанија која работи во Јапонија. Chugai Pharmaceutical е специјализирана за лекови на рецепт, со јаки страни во биотехнологијата.

 • Помагање на деца во неволја

  Социјален ангажман

  Помагање на деца во неволја

  Во 2003 година вработените ја започнаа Roche Children’s Walk, преку собирање на средства за зголемениот број на сирачиња од ХИВ / СИДА во Африка. Прошетката се одржува на повеќе од 100 локации, со приближно 50.000 вработени кои учествуваат секоја година. На одреден ден, вработените пешачат или трчаат 5 километри и бараат пријатели и семејства за спонзорство. Средствата собрани од вработените се удвојуваат од Рош. Собраните средства се искористени за поддршка на сирачињата од ХИВ/СИДА, пред се во Малави.

 • Борба против малигните болести

  Развој на производи

  Борба против малигните болести

  Avastin е првиот лек од иновативната класа на лекови кои се користат за лекување на метастатски карцином на дебелото црево. Промовиран во 2004 година, анти-ангиогениот агенс се разликува од другите агенси кои се користат за лекување на овој вид малигна болест спречувајќи формирање на нови крвни садови, процес наречен ангиогенеза.

  Tarceva, се промовира нова класа на лекови против малигни болести. Оралниот лек делува преку инхибиција на активноста на специфичен ензим (тирозин киназа), дел од рецепторот на хуманиот епидермален фактор на раст, сигнален пат кој игра клучна улога во формирањето и растот на бројни малигни болести.

 • Признаени се одговорни деловни практики

  Развој на групацијата

  Признаени се одговорни деловни практики

  Во 2004 година, Рош е признат како лидер во здравството во два од најистакнатите светски индекси на одржливост, светскиот индекс на одржливост на Dow Jones и индексот на одржливост на Dow Jones STOXX. Претходно, Рош беше наведен во индексот FTSE4Good на Велика Британија, кој ги мери перформансите на компаниите наспроти прифатените стандарди за општествена одговорност. Вклучувањето во овие важни индекси ја подвлекува посветеноста на Рош кон одговорна деловна практика и одржливо создавање долгорочна вредност.

 • Прифатена нова технологија

  Развој на групацијата

  Прифатена нова технологија

  Рош ја превзема компанијата GlycArt Biotechnology со седиште во Швајцарија во 2005 година, зајакнувајќи ја својата експертиза во истражувањето на терапевтски антитела со уникатната технологија на GlycArt за подобрување на ефикасноста на антителата. Терапевтските антитела се врзуваат специфично за одредени молекули и со тоа ги спречуваат да предизвикаат болест. Тие исто така го насочуваат имунолошкиот систем на пациентот кон антигенските структури кои предизвикуваат болести за да се предизвика нивното уништување.

 • Глобална соработка

  Социјален ангажман

  Глобална соработка

  Рош станува основачки член на Меѓународниот комитет на Црвениот крст, Група за поддршка на корпорациите во 2005 година. Рош се приклучува на неколку други компании во создавање партнерство за да обезбеди долгорочна стратешка поддршка за хуманитарната мисија на Црвениот крст.

 • Светски лидер во биотехнологијата

  Развој на групацијата

  Светски лидер во биотехнологијата

  Бидејќи побарувачката за иновативни лекови постојано расте, Рош ги проширува капацитетите за производство на биотехнолошки производи во Базел и во Пенцберг, Германија. Новите капацитети произведуваат активни состојки на антиканцерогените лекови Avastin и Herceptin, двата лека припаѓаат на група терапевтски агенси познати како моноклонални антитела.

2007

2007 г. - денес

Кон персонализираната здравствена заштита

Зголемениот фокус кон иновациите и биотехнологијата доведува до важен напредок во дијагностичките техники и лекови насочени кон молекуларни цели. Како резултат, многу болести можат да се откријат порано и да се третираат посоодветно. Целосната интеграција со биотехнолошкиот пионер Genentech во 2009 година доведува до аквизиции на други клучни играчи во истражувањето на животната наука, секвенционирањето на гени и дијагностиката на ткивата. Овие го зајакнуваат пристапот на Рош до иновации и нови технологии и ја поттикнуваат нејзината посветеност на повеќе насочени третмани што, на крајот, ја прават персонализираната здравствена заштита реалност.

 • Аквизициите носат нови дијагностички технологии

  Развој на групацијата

  Аквизициите носат нови дијагностички технологии – дел 1

  Серија клучни аквизиции во 2007 и 2008 година носат важни технологии во Рош Дијагностика“.

  BioVeris овозможува проширување на бизнисот со имунохемија во нови сегменти како развој на науката за животот, откривање на лекови, развој на лекови и клинички испитувања.

  NimbleGen носи пристап до ДНК микроереи, кои се широко користени како алатки за откривање и истражување при истражување на фармацевтски производи.

 • Аквизициите носат нови дијагностички технологии

  Развој на групацијата

  Аквизициите носат нови дијагностички технологии - дел 2

  454 Life Sciences дава пристап до идните генерации на производи за секвенционирање и употреба на 454 секвенционирање за ин-витро дијагностички апликации. Ventana Medical Systems, лидер во брзо растечка дијагностика заснована врз ткиво, му овозможува на Рош да ги прошири своите дијагностички понуди и да го надополни светското лидерство и во ин-витро дијагностички системи и во онколошки терапии.

 • Исполнување на медицинските предизвици преку персонализирана здравствена заштита

  Развој на групацијата

  Исполнување на медицинските предизвици преку персонализирана здравствена заштита

  Огледувајќи се на уникатната комбинација на јаките страни на фармацијата и дијагностиката и длабоко разбирање на молекуларната биологија, Рош ја става персонализираната здравствена заштита во центарот на својата деловна стратегија. Персонализираната здравствена заштита се смета за клучен овозможувач за доставување на клинички диференцирани лекови. Со фармацевтски производи и дијагностика под еден покрив, двата Оддели соработуваат во најраните фази на истражување за да се идентификуваат подобри цели на лекови и групи на пациенти кои ќе имаат најголема корист од новите лекови.

 • Интеграција со Genentech

  Развој на групацијата

  Интеграција со Genentech

  Genentech станува во целосна сопственост на Рош групацијата во 2009 година. Сметан за основач на биотехнолошката индустрија, Genentech одржуваше блиски врски со Рош во текот на својата историја. Комбинираните портфолија на двете компании ја формираат најголемата биотехнолошка компанија во светот, насочена кон користење на генетски информации за човекот за развој на лекови за пациенти со сериозни или живото-загрозувачки медицински состојби. Иновациите се подобруваат со споделување на интелектуална сопственост и технологии, притоа одржувајќи разновидност на истражувачки пристапи.

 • Зајакната дијагностика на ткива

  Развој на групацијата

  Зајакната дијагностика на ткивата

  Рош ја превзеа американската компанија Ventana Inc. во 2008 година. Специјалистот за дијагностика врз основа на ткиво произведува системи за дијагностицирање на инструменти и реагенси за употреба во клиничката хистологија и за истражување на нови активни состојки. Ова означува големо дополнување на портфолиото на дијагностика на Рош.

 • Нови начини на третман на артритис

  Развој на производи

  Нови начини на третман на артритис

  Actemra е прв лек во класата на хуманизирано анти-IL-6 рецептор антитело чиј механизам на дејствување обезбедува нова форма на третман за ревматоиден артритис кај возрасни. Тој е одобрен во Европската унија, САД и други земји во 2009 и 2010 година, по неговото промовирање од Шугаи во Јапонија во 2005 година.

 • Признание за одржливи деловни практики

  Социјален ангажман

  Признание за одржливи деловни практики

  Во 2007 година, Рош ја добива првата награда за животна средина на приватната банка Financial Times Citi Private за најголемо подобрување на ефикасноста на јаглеродот и на европско и на светско ниво. Во 2010 година, Рош е призната како најодржлива здравствена компанија во светот. За првпат е именувана за лидер на суперсектор во здравството во индексот на одржливост на Dow Jones, Рош продолжува да ја освојува наградата во следните години.

 • Нов систем за дијагностика со високи перформанси

  Развој на производи

  Нов систем за дијагностика со високи перформанси

  Cobas 8000 системот за дијагностика се промовира во 2009 година. Неговите модуларни компоненти можат да се комбинираат на различни начини за да се формираат тест линии со високи перформанси. Системот е дизајниран за лаборатории со голем обем на работа и може да обработи 8.400 тестови на час.

 • Врвно откритие за треман на меланом

  Развој на производи

  Врвно откритие за треман на меланом

  Промоција на Zelboraf на пазарот во 2011 година, првиот спедифичен лек за карцином на кожа со BRAF V600 мутација, претставува голем успех во третманот на оваа сериозна малигна болест. Производот е развиен истовремено со неговиот придружен тест, кој обезбедува брзо откривање на BRAF V600 мутацијата. Рош го промовира и првиот ХПВ-тест за да се овозможи откривање на рак на грлото на матката. Производот е награден со наградата Prix Galien како најдобар дијагностички тест за 2013 година.

 • Се гради нова зграда на Рош во Базел

  Развој на групацијата

  Се гради нова зграда на Рош во Базел

  Во мај 2013 година е поставен камен-темелникот за 41-катна зграда во Базел. Позната како Зграда 1, висококатницата е дизајнирана од архитектите Herzog & de Meuron внимателно следејќи ја архитектонската традиција на Рош. Структурата ќе ја задоволи континуираната побарувачка за канцелариски работни места во Базел. Почнувајќи од 2015 година, околу 2.000 вработени ќе работат во Зградата 1, која, на висина од 178 метри, ќе биде највисоката висококатница во Швајцарија. Потребата за таква структура се појави за да се задоволи континуираната побарувачка за канцелариски работни места во Базел, каде што просторот е неопходен.

 • Изјава за целите

  Развој на групацијата

  Изјава за целите

  Нова обединувачка и инспиративна изјава за целите на Рош е лансирана на светско ниво: Doing now what patients need next.

 • Нови активни состојки во борбата против малигните болести

  Развој на производи

  Нови активни состојки во борбата против малигните болести

  Во 2012 и 2013 година, Рош промовира серија на иновативни третмани за специфични видови на малигни болести: Erivedge е нов инхибитор на патеката на сигналот, кој првично беше одобрен за третман на базоцелуларен карцином; Gazyva е промовирана за третман на хронична лимфоцитна леукемија; и Perjceta и Kadcyla, првиот конјугат на лекови со антитела, развиен од Рош, означуваат воведување на два нови третмани за HER2-позитивен карцином на дојка.

 • Нови тестови за откривање на малигни болести

  Развој на производи

  Нови тестови за откривање на малигни болести

  Неколку нови тестови за откривање на различни видови на малигни болести ветуваат поефикасно лекување на малигните болести во иднина. Цитолошкиот тест CINtec PLUS за целосно автоматизиран скрининг на карцином на грло на матка базиран на клетки го заокружува портфолиото на тестови на Рош за рано откривање на овој вид малигна болест. Исто така, открива случаи кои можеби не биле идентификувани само со скрининг на пап-тест.

Горди сме на нашите минати и сегашни достигнувања, сепак, она што навистина нè возбудува е иднината.
Severin Schwan, Извршен директор на Рош